2008. november 2., vasárnap

VKF XX.: Két leves, hideg és meleg, édes és sós, régi és új


LEGÉNYFOGÓ KRUMPLILEVES

 

Pár napja krumplilevest kértem az (egyébként elég jó) irodai  menzán. Paprikától halványpiros, enyhén sós üres lében puha és ízetlen krumplidarabok úszkáltak. Én jobbat főzök! Az igazi házi krumplileves leve savanykás, fűszeres, nincs benne túlfőve a krumpli, a répa- és hagymakarikák mellett ízes kolbász- és virslidarabkákra harap a falatozó… Megmelengeti a lelket egy téli napon, helyrerakja a gyomrot és a világot.

A „legényfogó” előnevet annak köszönheti, hogy mikor a férjem először feljött hozzám, ezt főztem neki (morc téli nap volt). Nem is ment el azóta…  Egyébként máig ez a leves a kedvenc étele (és a csokis charlotte, amiről még megemlékezünk).  A leves azóta tágabb körben is bizonyított: egy síelésen állítottuk elő, 40 literes kondérban. Zokogtak a gyönyörűségtől… és a fájdalomtól, mert másnap reggel indultunk haza, s ki kellett önteni a megmaradt levest.

Még egy megjegyzés: ez a leves másnap lesz igazán jó, addigra érnek össze az ízek.

 

Hozzávalók: (10 literes láboshoz)

Öt nagy fej (vagy több kicsi) krumpli

Egy nagy fej hagyma

2 szál sárgarépa

1-2 szál kolbász

2 pár virsli

Só, kakukkfű, tárkony, lestyán, mustármag

500 g joghurt

 

Nagyon egyszerű! A krumpli megmosom, (meghámozni nem kell!), felszeletelem, ugyanígy a répát, hagymát, kolbászt, felöntöm vízzel, beleszórom a fűszereket és hadd rotyogjon! Mire felforrt, nagyjából jó is, akkor még beledobom a karikákra szelt virslit és belekeverek egy nagy pohár joghurtot, ez adja savanykás ízét. Már csak várni kell egy napot és kanalazhatjuk is.

 

GESZTENYEKRÉMLEVES

 

Ez új kreáció, az ősz jegyében.

 

Hozzávalók:  

30 dkg gesztenye

2 dl fehérbor

Szegfűszeg

Juharszirup

3 tojássárgája

mazsola

 

A gesztenyét héjastul megfőzöm. Meghámozom (ez jó sokáig tartott), 2dl vízben és 2 dl fehérborban felforralom pár szegfűszeggel. Botmixerrel összeturmixolom (pár gesztenyét kihagyok), és belehabarom a tojássárgákat. Bedobom a mazsolákat. Lehűtve, juharsziruppal édesítve tálalom (esetleg tejszínhabbal).

 

2 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia Kispiskóta,

Játékra hívlak. :-))))
A link:
http://gabriellakonyhaja.blogspot.com/2008/11/gyerekkori-emlkek.html

üdv, Gabriella

Gabriella írta...

Nyitott szemmel járok... :-))))