Az előbbi receptben fél fej káposztát írtam (utólag okos az ember), de én egy egész fejjel megpároltam, aminek a fele megmaradt. Mi legyen vele? Volt otthon réteslap, így jött a nagy ötlet. A rétesbe a maradék gomba is belement, az édes változatba pedig az utolsó birsalmák.
KÁPOSZTÁS ÉS GOMBÁS RÉTES
Hozzávalók
2/3 csomag (12 lap) réteslap
Félfejnyi párolt lilakáposzta (lásd fenn)
20 dkg gomba
Egy pár kolbászka
3 szelet sonka
Egy fej vöröshagyma
Olaj
Só, bors, kakukkfű, rozmaring
1 tojás
fél dl olaj
Füstölt sajt
A párolt káposzta megvolt (lásd előbb), ebbe beledobtam a vékony karikákra szelt kolbászt, sóztam, borsoztam még (a rétesbe kicsit intenzívebb ízű töltelék való). Egy fej hagymát olajon dinszteltem, rádobtam az apróra vágott gombát, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, borsot, kis apróra vágott sonkát. Nem kell puhára főnie.
A réteslapokból olajozás nélkül 3-at egymásra tettem, a szélére csíkban szezámmagot szórtam (zsemlemorzsa helyett). Mehet bele a káposztás töltelék. Összesen három káposztás és egy gombás rudat kaptam, ezeket szorosan egymás mellé fektettem egy nagy tepsibe.
BIRSALMÁS-DIÓS RÉTES
Hozzávalók
A maradék 6 réteslap
5 szem birsalma
20 dkg dió
Cukor, szegfűszeg,
Egy tojás
fél dl olaj
juharszirup
A birsalmát apróra vágtam, kis olajjal és vízzel és édesítőszerrel, kis citromhéjjal és pár szegfűszeggel feltettem puhulni. Szétfőnie ennek sem kell. Neki csak párosával terítettem a réteslapokat és darabos diót tettem alá. Ezt meg csiga alakban hajtogattam egy kör alakú tortaformába. A tetejét ugyanazzal a masszával kentem meg, csak ebbe só helyett juharszirup került. (cukor is jó, nyugi) Ezt is megsütöttem. Veszélyesen jó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése