2008. november 9., vasárnap

A nagyi főztje nyomában – I. rész



Ahogy írom a blogot, gyakran jutnak eszembe a nagymamáim süteményei. Sajnos, az eredetit már jópár éve nem kóstolhatom, de emlékeimből megpróbálok rekonstruálni néhányat. A rácsos sütit Nagyi csinálta gyakran, talán ezt hívta „Bohóc szeletnek” is. Egy hasonló receptet az ő Horváth Ilona szakácskönyvében is találtam, és a neten többen titulálják Bohém szeletnek is ezt a kis linzert. Kinézetében hasonlít Nagyiéra, bár az övében a tészta valahogy ropogósabb lett, mint nekem. Majd még kísérletezek. Igaz, én kapásból variáltam rajta és barna lisztet is tettem bele, amit szerintem Nagyi nem.

Másik különlegessége a sütinek, hogy igazi családi koprodukcióban készült: Nagyi receptje, anyám baracklekvárja, apám diója, a férjem darálta, én megsütöttem. Fuss el véle!

RÁCSOS LINZER

Hozzávalók

A tésztához

12 dkg fehérliszt

25 dkg barnaliszt

12 dkg darált dió

20 dkg porcukor

25 dkg vaj/margarin

1 csomag sütőpor

Citromhéj

Kis fahéj

 

Rávalók:

1 üveg házi baracklekvár (kb. 500g)

12 dkg darált dió

5 dkg porcukor

 

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Kétharmadát egy tepsi aljára simítom.

Erre kenem a savanykás baracklekvárt (nem kell vele spórolni). Végül ráhintem a cukorral elkevert diót. A maradék tésztából hosszú rudakat nyújtok, amit rácsos alakban a tészta tetejére teszek. Mehet a sütőbe 25 percre és kész is. Puha, a diótól jóízű linzert kapunk, savanykás lekvárral, édes diótöltelékkel. 

2 megjegyzés:

Milene írta...

Szia!
Tök jó így főzni! Ha még majd a gyerekek is beszállnak, az lesz majd az igazi! Én már csak tudom, hisz mi is koprodukcióban főzünk :)
Olvasgatlak egy ideje, és tetszik a blogod. A múltkor hívtalak mesélni, de gondolom elkerülte a figyelmedet.

Zsubori Ervin írta...

Akár egy nagyiféle rácsos linzer, hever egymáson a világ; szorítja, nyomja, összefogja egyik hozzávaló a másikát s így mindenik diósdarált.