2009. január 25., vasárnap

MÁSODIK MUFFINOM


Ezúttal sikerült megörökíteni! A joghurtos mártogatós kivételével, ami a fotózásra elfogyott. Kezdek rájönni, hogy a „mindent bele” elv a muffinnál is működik, így ebbe belecsempésztem a hűtőben fellelhető maradék kincseket.

Sajtos-olajbogyós muffin brokkolipestóval és joghurtos öntettel

 

Hozzávalók a muffinhoz:  

25 dkg liszt

15 dkg barnaliszt

1 sütőpor

15 dkg reszelt sajt (füstölt)

2 tojás

2,5 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

 

Az extrák:

maradék fekete olajbogyó

2 szelet füstölt tarja

1 paradicsom apróra szelve

Metélőhagyma

Cayenne bors

Kakukkfű

Fenyőmag

 

Szépen mindent összekevertem, az olajbogyót, metélőhagymát, paradicsomot, tarját apróra vágva beleforgattam a tésztába, és ment is a formába. Isteni lett, főleg a kétféle mártogatóssal.

 

Brokkolipesto

 

Hozzávalók:

Egy fej brokkoli

Citromlé

olivaolaj

Bors

Bazsalikom

Parmezán

1-2 fokhagyma

Esetleg fenyőmag

 

A brokkolit sós vízben kifőzöm. A levét félreteszem, a brokkolit összeturmixolom az összes többi cuccal (a sajtot megreszelve, a fokhagyma mennyisége ízlés szerint). A pestóhoz hasonló, de brokkolis ízű, csipős, savanykás, pikáns szószt kapunk. A brokkolipesto sokoldalú: nemcsak muffinhoz ehetjük, de az igazi pestóhoz hasonlóan mehet tészta tetejére, kenhetjük szendvicsre, kicsit hígítva egy salátát is feldob.

 

Joghurtos mártogatós:

 

Hozzávalók

Joghurt

Fűszerek (pl. provanszi, oregano, stb.)

 

Esetleg:

Sajt

Fokhagyma

Mustár

metélőhagyma

 

Mindent belekeverek a joghurtba, ami így savanykás, pikáns vagy fűszeres lesz, ebbe lehet mártogatni a sós muffint (de pogácsát, cukkinilepényt vagy bármi sósat is feldob).

Nincsenek megjegyzések: