2009. január 8., csütörtök

GYÓGYÍTÓ CSIRKEHÚSLEVES


 

Ezt akkor készítem, ha valamelyikünk beteg: jól kezeli a kisebb meghűléseket, minden köhögéssel járó nyavalyát, influenzát, de az egyszerű kedvetlenséget, téli depressziót is. Sima csirkehúsleves, amit chilivel, citrommal, sáfránnyal ízesítek, a levesbetét helyett pedig árpagyöngyöt főzök bele. Csípős, savanykás ízétől meghátrálnak a bacik, kitisztulnak a légutak, jótékony izzadásba kezd a delikvens, és úgy érzi, azért egy kicsit mégis szép az élet…

 

Hozzávalók

2 csirkemell (vagy bármilyen csirkerész, de pulykából is sikerülni fog…)

Leveszöldség, legalábbis sárgarépa

1-2 krumpli

1 vöröshagyma

10 dkg árpagyöngy

Só, bors, chili, sáfrány

Egy citrom

 

A megtisztított, feldarabolt (vagy fel nem darabolt) zöldséget, a csirkét és az árpagyöngyöt felteszem egy nagy fazék vízbe főzni, beleszórom a fűszereket és hagyom rotyogni. Mikor puhul, belefacsarom a citrom levét. Készre főzöm. Ennyi. Aki szeret variálni, leszűrheti, tálalhatja külön a zöldséget, adhat mellé tésztát, de így egyszerűen is remek. 

Nincsenek megjegyzések: