2008. október 18., szombat

Sütőtökragu török kenyéren


Az úgy volt, hogy mi másfél évig Berlinben éltünk, ahol egyrészt ősszel nagyon jó sütőtökleveseket lehetett enni, másrészt a török boltokban gyakran vettem kerek, kelesztetlen kenyeret. Talán egy euró volt egy csomag, csináltam belőle tortát is. Kellemes, puha, ízetlen ez a lepénykenyér. Most idehaza egy ázsiai boltban megtaláltam az ismerős kerek csomagot, itt már hatszázötven forint volt, de nosztalgiából megvettem.

 

Sütőtököt meg azért együnk, mert ősz van. Borzasztó egészséges ez is: gazdag B és C vitaminban, antioxidánsban, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

 

Hozzávalók (2 adag lesz)  

Fél kiló sütőtök  

Egy fej vöröshagyma

Olaj

Kakukkfű

Provanszi fűszerkeverék

fokhagymapor

2 lapos kerek török kenyér

parmezán

 

A nyers sütőtököt megtisztítom, kis kockákra vágom. Az olajon megpirítom a felkarikázott vöröshagymával együtt, bőven sózom, erre még kakukkfű és provanszi fűszer és fokhagymapor került. Kicsi vízzel felöntöm és fedő alatt tíz percet párolom. A kenyérre tálalom, ráreszelem a parmezánt.

 


Variációk 

-         utólag jutott eszembe, hogy tökmagolajjal és tökmaggal még jobb lett volna

-         tehetjük főtt tésztára is, ha nem találunk török kenyeret.

Nincsenek megjegyzések: