Elismerem, vannak nagyobb problémák az életben. Nálunk túltermelési válság van fügéből. Magyarországon az emberek többsége a fügét az aszalt, szárított, száraz, rágós, émelyítő formájában ismeri. Ehhez képest a friss füge zöld, belül piros magvakkal, zsenge fűízzel. Magyarországon is megterem a déli fekvésű kertekben, például a szüleimnél, akik több mázsát szüretelnek hetente. Én ráadásul nem is igazán szeretem magában, így megpróbáltam más hasznosítási módokat kitalálni.
Íme az egyik kreáció. Bár nem széles társadalmi probléma, ha netán ismerőstől kapunk friss fügét, vagy piacon tudunk szerezni, el lehet készíteni belőle ezt a karácsonyi hangulatú, romantikus vacsora nyitásaként is kiváló édes levest.
FÜGEKRÉMLEVES
Hozzávalók:
15 szem füge
4 tojás sárgája
Fahéj
Szerecsendió
Szegfűszeg
3 evőkanál méz
egy marék mazsola
A fügét megmosom, a szárát levágom, és egy liter vízzel és a fűszerekkel felteszem főzni. Nem kell sokat főzni, mire felforr a víz, már puha is (és vigyázzunk az értékes ásványi anyagokra). Mézzel ízlés szerint ízesítem, majd a botmixerrel leturmixolom. A tűzről levéve a tojássárgákat gyorsan belehabarom. Beleöntöm a tojáslikőrt és kavarok rajta egyet, és beleszórom a szárától megfosztott mazsolát.
Így már jó is, de lehűtve még finomabb.
- kis citromlével is ízesíthetjük,
- megszórhatjuk tálalásnál mandulaszeletkékkel,
- aki nem tejérzékeny, tejszínhabot tehet a tányérokban a tetejére.
- Bátrak szárított fügével is megpróbálhatják!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése