Még volt otthon egy kis füge… Eközben beindult a birsalma is. Ezek mind házi biotermények, a természetre jellemző irracionalitással: két hétig terem, de akkor több tonna, el kell gyorsan fogyasztani. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne a szupermarketben minden héten venni mondjuk 20 dkg fügét!
Birsalmából egyrészt kaptam 3 kilót az ismert forrásból (szüleim), másrészt Nagymama megdobott egy több éves, beszáradt birsalmasajttal, hogy használjam el gyümölcskenyérbe. Ezek kerültek most bele. A receptet a Mindmegetté-ről loptam, de szokás szerint annyit változtattam, hogy szülőanyja sem ismerne rá.
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor, vagy megfelelő édesítőszer
- 8 tojás
- 30 dkg barnaliszt
- 20 dkg fehér liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 10 dkg dió
- egy deci rum
- 20 dkg füge felszeletelve
- 20 dkg birsalmasajt apróra felszeletelve
- 10 dkg birsalma apróra vágva
A birsalmasajtot és a diót locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni. A margarint keverjük habosra a cukorral és a tojásokkal. (Habosra nekem sose megy, beérem egy közel homogén trutyival.) A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze. A gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára. Keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába. Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.
A végeredmény rengeteg, nem túl édes, ropogós tészta, amiben savanykás gyümölcsdarabok és a dió váltakoznak. (A füge eltűnik a tésztában.)
- Bármilyen szárított gyümölccsel és dió-, mogyorófélével jó
- Apróra vágott étcsokit is beletehetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése