2008. október 24., péntek

Fügés-birsalmás gyümölcskenyér






 Még volt otthon egy kis füge… Eközben beindult a birsalma is. Ezek mind házi biotermények, a természetre jellemző irracionalitással: két hétig terem, de akkor több tonna, el kell gyorsan fogyasztani. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne a szupermarketben minden héten venni mondjuk 20 dkg fügét!

Birsalmából egyrészt kaptam 3 kilót az ismert forrásból (szüleim), másrészt Nagymama megdobott egy több éves, beszáradt birsalmasajttal, hogy használjam el gyümölcskenyérbe. Ezek kerültek most bele. A receptet a Mindmegetté-ről loptam, de szokás szerint annyit változtattam, hogy szülőanyja sem ismerne rá.

 

Hozzávalók:  

-                                 25 dkg margarin

-                                 25 dkg cukor, vagy megfelelő édesítőszer

-                                 8 tojás

-                                 30 dkg barnaliszt

-                                 20 dkg fehér liszt

-                                 1 csomag sütőpor

-                                 1 evőkanál reszelt citromhéj

-                                 10 dkg dió

-                                 egy deci rum

-                                 20 dkg füge felszeletelve

-                                 20 dkg birsalmasajt apróra felszeletelve

-                                 10 dkg birsalma apróra vágva

 

A birsalmasajtot és a diót locsoljuk meg a rummal. Tegyük félre állni. A margarint keverjük habosra a cukorral és a tojásokkal. (Habosra nekem sose megy, beérem egy közel homogén trutyival.) A lisztet keverjük össze a sütőporral és a lereszelt citromhéjjal majd adjuk a vajas masszához. Jó alaposan keverjük össze. A gyümölcsökre szórjunk 2 evőkanál lisztet, és jól forgassuk bele, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek majd le a tészta aljára. Keverjük bele a gyümölcsöket a tésztába. Kivajazott és liszttel kiszórt tepsibe öntsük bele a tésztát, és előmelegített sütőben /kb. 200 fok/ süssük meg 40 perc alatt.

 

A végeredmény rengeteg, nem túl édes, ropogós tészta, amiben savanykás gyümölcsdarabok és a dió váltakoznak. (A füge eltűnik a tésztában.)

 Variációk:

  • Bármilyen szárított gyümölccsel és dió-, mogyorófélével jó
  • Apróra vágott étcsokit is beletehetünk.

Nincsenek megjegyzések: